Курка з галушками-кльоцками по-закарпатськи

Автор: richinna 24 Августа 2015
Курка з галушками-кльоцками по-закарпатськи
Кажуть,що це страва угорської кухні, так називаєма-Чирке-папрікаш - угорське традиційне блюдо, відоме як найулюбленіша страва імператриці Єлизавети, дружини кайзера Франца-Йозефа..Але мною цей рецепт і "спеціальний гаджет для кльоцків" придбаний на мальовничому Закарпатті, і хто його знає,яким рецепт цієї страви був спочатку  коли її смакувала імператриця. Десь добавилось,десь забралось і вийшла курка з кльоцками по-закарпатськи.

Потрібно:

  • Курячі бедра 700 г
  • Сало копчене(солонина) 80 г
  • Цибуля велика 1 шт.
  • Перець болгарський(зелений) 1-2 шт.
  • Помідора 2 шт.
  • Часник 3 зубч.
  • Паприка 1 ст. л.
  • Тмін 1 ч.л.
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Борошно 2 ст. л.
  • Вершки 100 мл
  • Сметана 100 мл
  • сіль
Сало порізати на мілкий кубик та стопити до шкварок. 
Я використовувала мультиварку програма "жарка овочі".
Хто не любить шкварки їх можна видалити.
Взагалі,закарпатська солонина має специфічний смак,кому не подобається може використати смалець,але без закарпатського сала я цю страву не уявляю, хоть щось має бути в ній закарпатське)))
Додати до топленого сала порізану на кубики цибулю та смажити пару хвилин.
Порізати крупним кубиком один перець та одну помідору,з помідори зняти шкіру.
Додати паприку(не путати з перцюгою)
Паприка,до речі,теж привезена з Закарпаття.
Все разом перемішати і смажити 3 хвилини з відкритою кришкою.
Кажуть на Закарпатті,що паприку обов'язково потрібно обсмажувати,щоб не було печії!
Тепер можна додати порізану на куски курку.
Я використовувала курячі стегна без шкіри.
Все разом перемішати,закрити кришку і тушкувати на програмі "тушкування" в власному соці овочів і курки 20 хвилин.
Якщо соку мало,можна долити трохи води.
Тмін з часником і сіллю розтерти в ступці.
Порізати ще одну помідору без шкірки і перець соломкою.
В каструлю мультиварки з куркою і овочами додати томатну пасту та часник з тміном.
Поперчити страву чорним меленим перцем.
Перемішати та тушкувати ще 10 хвилин.
Дістати з кастулі курку.
Вершки розвести з борошном та сметаною,додавши ще трохи юшки з мультиварки і вилити назад в мультиварку.
Добре розмішати.


Поварити соус 2-3 хвилини,щоб він трохи загуснув, та викласти назад куряче м'ясо.

Додати порізану помідору і перець, та тушкувати ще 10 хвилин.
Поки курка просочується соусом приготуємо кльоцки.
Яйце куряче- 4 шт.
Вода- 0,5 склянки
Сіль,борошно.
Яйці збити з водою та сіллю.

Додаємо борошно та замішуємо рідке тісто.

Не густе,як на галушки, а рідке як на кльоцки!
Можна зробити трохи густішим,але з такого тіста кльоцки виходять дуже ніжними.
В широкій кастулі закип'ятити воду і посолити.

А ось і тертушка для кльоцків.
В окріп тремо кльоцки і варимо 2-3 хвилини.
Якщо тісто буде густішим вони будуть маленькими і кругленькими але ми любимо такі)))

Змастити зварені кльоцки вершковим маслом.
Подавати з куркою та паприко-сметаним соусом.



Смачного!
51

Шеф-повар также рекомендует:

Комментарии

следить за комментариями
gutka 24 Августа 2015
# 0

гарна страва, ситно й смачно  і тертушка класна, у мене такої ще немає(

richinna 24 Августа 2015
# 0

така тертушка продається тільки на Закарпатті і в мадяр))))мені коли її подарували,я подумала що можна теж саме зробити на нашій буряковій,використовуєчи силіконову лопатку))) але я люблю всякі такі кухоні прибамбаси і мені саме потрібна була в оригіналі))))

Ксюша 24 Августа 2015
# 0

Де ти такi тертушки знаходишь ? Чи вони тебе самi знаходять

richinna 25 Августа 2015
# +1

это я в Дерсу Узала подсмотрела на мастер-класе по боб-левешу,пока другие медитировали))) а там дело техники,мужа родственики с Ужгорода подсуетились и подарили мне

forum 9 Сентября 2015
# 0

http://www.chef.com.ua/recepty/ptitza/chirke-paprikash-6648.html

konfairy 9 Сентября 2015
# 0

Ура--а!  Юра.  ты с нами!

richinna 9 Сентября 2015
# 0

это Юра дразнится)))))))

richinna 9 Сентября 2015
# 0

у тебя жареная курка и нет такого приспособления для кльоцек

Вы не можете оставлять комментарии. Для этого необходимо авторизоваться или зарегистрироваться.

НОВЫЕ КОММЕНТАРИИ

ОБЛАКО ТЕГОВ

the patrick's channel без глютена бисквитный торт блины блюда из кабачков быстрый салат бюджетный салат весенний салат видео рецепт видео-рецепт видео-рецепт салата видеорецепт вкусные котлеты выпечка гороховый суп десерт еда завтрак закуска заливной пирог запеканка здоровая еда к чаю кабачки кето клубника котлеты котлеты без мяса котлеты куриные котлеты красный борщ кулинария курица лаваш с начинкой рецепт лаваш фарш лепешки на кефире лепешки на кефире на сковороде мясо несладкая выпечка низкоуглеводные рецепты обед овощные закуски перец болгарский печенье пирог праздничный салат простой салат рецепт рецепт борща со свеклой рецепт пирога рулет из лаваша с фаршем салат салат на день рождения салат на каждый день салат на новогодний стол салат на новый год салат на праздник салат на праздничный стол салат на скорую руку салат с капустой салат с кукурузой сладкая выпечка соус суп сыр творожная запеканка торт торт для начинающих торт к чаю ужин шоколадно- кокосовый торт

ПРАЗДНИЧНЫЕ БЛЮДА

Цитирование, использование и копирование любых материалов сайта www.chef.com.ua возможно при соблюдении следующих условий! © Chef.com.ua, 2014