Українські сири: будз, бринза, вурда.

Автор: ИнЛерик 1 Октября 2015
Українські сири: будз, бринза, вурда.

Вийшло так, що я з чоловіком, в кінці літа потрапила на пасовисько з вівцями. Зкориставшись цим ми придбали у пастухів будз. В нашій родині всі його дуже люблять. А ще з нього ми робимо бринзу і закриваємо в банки на зиму. А вже взимку насолоджуємось смачною стравою: мамалигою зі шкварками та бринзою.
Взагалі в західній Україні виготовляють три види сирів (може і більше, але я знаю лише три) –це будз,бринза, вурда.
Ці сири відрізняються один від одного за смаком,кольором і навіть запахом, що виходить, звичайно ж з різних технологій приготування.
Спочатку в свіже молоко додають спеціальний сичужний фермент, зроблений з шлунку ягнят. Після того як молоко загусне його добре вимішують. Після цього сир виливають в марлю на якийсь час для проціджування. Таким чином виходить будз.
Щоб вийшла бринза, потрібно, щоб «головка» будза постояла декілька днів. Потім його розрізають на шматки і солять. Після цього він має постояти ще 1-2 сутки у солі. Такий сир можна зберігатись в холодильнику, а можна закривати в банки. Як ми і зробили.
В простерилізовану банку, склали бринзу. Залили її холодною соленою водою (кип’ячену воду добре посолити). Закатати банку.
І вурда. Вона готується із залишків сиру, що залишилися після того, як основну масу забрали. Додають трохи свіжого молока і кип'ятять. Після цього згустки, що піднялися вгору, збирають. Щоб ви собі хоч трішки уявляли: сир за смаковими якостями десь нагадує солодкий сир.

Сподіваюсь,друзі, комусь ця інформація буде корисна.
40

Шеф-повар также рекомендует:

Комментарии

следить за комментариями
richinna 1 Октября 2015
# 0

Робила бринзу,а судячи з вашої статті це-будз)))))) але я солила зразу з ферментом,коли відігрівала і з коров'ячого молока.
http://www.chef.com.ua/recepty/zavtraki/brinza-v-domashnih-umovah-abo-ili-brynza-v-domashnih-usloviyah-5118.html#.Vg0FpFYyWWw
Ідея закатати в банки цікава,потрібно спробувати.
Дякую!

ИнЛерик 15 Октября 2015
# 0

Ці рецепти будза і бринзи мені росповіли чабани з пасовиська, тому я їх і записала. Дякую за вашу думку 

gutka 1 Октября 2015
# 0

дуже цікаво)

Ксюша 2 Октября 2015
# 0

Очень интересно и познавательно ! Спасибо 

Вы не можете оставлять комментарии. Для этого необходимо авторизоваться или зарегистрироваться.

НОВЫЕ КОММЕНТАРИИ

ОБЛАКО ТЕГОВ

блюда из курицы блюдо из кабачков быстрое блюдо быстрые пирожки выпечка выпечка без теста египетська кухня еда проста завтрак закуска запеканка запеканка из кабачков запіканка зелені помідори кабачки как приготовить как приготовить запеканку как приготовить соус из слив капуста картопля картофель картофельная запеканка каша консервація котлеты крабовые палочки креветки курица лавш лайм ленивые пирожки макароны морква овочі отбивные паста паста с креветками в сливочном соусе паста с сливочным соусом пирог пирожки пирожки из хлеба простой рецепт рататуй-13 рататуй13 рецепт з фото рецепт запеканки из кабачков рецепт українською рубленные котлеты руе рулет рулет из лаваша салат свинина сладкое сливовы соус ткемали сніданок сосиски соус соус к мясу соус к рыбе сыр творог торт торт без выпечки тыква ужин хлебные пирожки черрі чеснок швидко

ПРАЗДНИЧНЫЕ БЛЮДА

Цитирование, использование и копирование любых материалов сайта www.chef.com.ua возможно при соблюдении следующих условий! © Chef.com.ua, 2014