Українські сири: будз, бринза, вурда.

Автор: ИнЛерик 1 Октября 2015
Українські сири: будз, бринза, вурда.

Вийшло так, що я з чоловіком, в кінці літа потрапила на пасовисько з вівцями. Зкориставшись цим ми придбали у пастухів будз. В нашій родині всі його дуже люблять. А ще з нього ми робимо бринзу і закриваємо в банки на зиму. А вже взимку насолоджуємось смачною стравою: мамалигою зі шкварками та бринзою.
Взагалі в західній Україні виготовляють три види сирів (може і більше, але я знаю лише три) –це будз,бринза, вурда.
Ці сири відрізняються один від одного за смаком,кольором і навіть запахом, що виходить, звичайно ж з різних технологій приготування.
Спочатку в свіже молоко додають спеціальний сичужний фермент, зроблений з шлунку ягнят. Після того як молоко загусне його добре вимішують. Після цього сир виливають в марлю на якийсь час для проціджування. Таким чином виходить будз.
Щоб вийшла бринза, потрібно, щоб «головка» будза постояла декілька днів. Потім його розрізають на шматки і солять. Після цього він має постояти ще 1-2 сутки у солі. Такий сир можна зберігатись в холодильнику, а можна закривати в банки. Як ми і зробили.
В простерилізовану банку, склали бринзу. Залили її холодною соленою водою (кип’ячену воду добре посолити). Закатати банку.
І вурда. Вона готується із залишків сиру, що залишилися після того, як основну масу забрали. Додають трохи свіжого молока і кип'ятять. Після цього згустки, що піднялися вгору, збирають. Щоб ви собі хоч трішки уявляли: сир за смаковими якостями десь нагадує солодкий сир.

Сподіваюсь,друзі, комусь ця інформація буде корисна.
40

Шеф-повар также рекомендует:

Комментарии

следить за комментариями
richinna 1 Октября 2015
# 0

Робила бринзу,а судячи з вашої статті це-будз)))))) але я солила зразу з ферментом,коли відігрівала і з коров'ячого молока.
http://www.chef.com.ua/recepty/zavtraki/brinza-v-domashnih-umovah-abo-ili-brynza-v-domashnih-usloviyah-5118.html#.Vg0FpFYyWWw
Ідея закатати в банки цікава,потрібно спробувати.
Дякую!

ИнЛерик 15 Октября 2015
# 0

Ці рецепти будза і бринзи мені росповіли чабани з пасовиська, тому я їх і записала. Дякую за вашу думку 

gutka 1 Октября 2015
# 0

дуже цікаво)

Ксюша 2 Октября 2015
# 0

Очень интересно и познавательно ! Спасибо 

Вы не можете оставлять комментарии. Для этого необходимо авторизоваться или зарегистрироваться.

НОВЫЕ КОММЕНТАРИИ

ИНТЕРВЬЮ СО ЗВЕЗДАМИ

ОБЛАКО ТЕГОВ

баклажаны баклажаны с сыром баклажаны с фаршем баклажаны с фаршем в духовке блюда из курицы блюда из свеклы буряк видео видео рецепт видео рецепты видеорецепт вкусно грибы жареная картошка жареные баклажаны жареные кабачки завтрак закуска запеканка запеканка из кабачков запеканка из куриной печени из кабачков из свеклы кабачек кабачки кабачки в духовке кабачки под сыром кабачки рецепты кабачковая запеканка кабачок капуста картофельная лепешка картошка котлеты куриная грудка куриная печень куриное филе курица курка лаваш молодая капуста овочі огурцы омлет омлет с кабачками печень помидоры редис рецепт рецепты из свеклы рулет из лаваша рулет из лаваша с сыром рыба салат салат из буряка салат из свеклы салат со свеклой свекла сендвич синие суп сэндвич сэндвич с яйцами твердый сыр тыква хот дог хот-дог чиабатта шампиньоны яичница
Цитирование, использование и копирование любых материалов сайта www.chef.com.ua возможно при соблюдении следующих условий! © Chef.com.ua, 2014