Українські сири: будз, бринза, вурда.

Автор: ИнЛерик 1 Октября 2015
Українські сири: будз, бринза, вурда.

Вийшло так, що я з чоловіком, в кінці літа потрапила на пасовисько з вівцями. Зкориставшись цим ми придбали у пастухів будз. В нашій родині всі його дуже люблять. А ще з нього ми робимо бринзу і закриваємо в банки на зиму. А вже взимку насолоджуємось смачною стравою: мамалигою зі шкварками та бринзою.
Взагалі в західній Україні виготовляють три види сирів (може і більше, але я знаю лише три) –це будз,бринза, вурда.
Ці сири відрізняються один від одного за смаком,кольором і навіть запахом, що виходить, звичайно ж з різних технологій приготування.
Спочатку в свіже молоко додають спеціальний сичужний фермент, зроблений з шлунку ягнят. Після того як молоко загусне його добре вимішують. Після цього сир виливають в марлю на якийсь час для проціджування. Таким чином виходить будз.
Щоб вийшла бринза, потрібно, щоб «головка» будза постояла декілька днів. Потім його розрізають на шматки і солять. Після цього він має постояти ще 1-2 сутки у солі. Такий сир можна зберігатись в холодильнику, а можна закривати в банки. Як ми і зробили.
В простерилізовану банку, склали бринзу. Залили її холодною соленою водою (кип’ячену воду добре посолити). Закатати банку.
І вурда. Вона готується із залишків сиру, що залишилися після того, як основну масу забрали. Додають трохи свіжого молока і кип'ятять. Після цього згустки, що піднялися вгору, збирають. Щоб ви собі хоч трішки уявляли: сир за смаковими якостями десь нагадує солодкий сир.

Сподіваюсь,друзі, комусь ця інформація буде корисна.
40

Шеф-повар также рекомендует:

Комментарии

следить за комментариями
richinna 1 Октября 2015
# 0

Робила бринзу,а судячи з вашої статті це-будз)))))) але я солила зразу з ферментом,коли відігрівала і з коров'ячого молока.
http://www.chef.com.ua/recepty/zavtraki/brinza-v-domashnih-umovah-abo-ili-brynza-v-domashnih-usloviyah-5118.html#.Vg0FpFYyWWw
Ідея закатати в банки цікава,потрібно спробувати.
Дякую!

ИнЛерик 15 Октября 2015
# 0

Ці рецепти будза і бринзи мені росповіли чабани з пасовиська, тому я їх і записала. Дякую за вашу думку 

gutka 1 Октября 2015
# 0

дуже цікаво)

Ксюша 2 Октября 2015
# 0

Очень интересно и познавательно ! Спасибо 

Вы не можете оставлять комментарии. Для этого необходимо авторизоваться или зарегистрироваться.

НОВЫЕ КОММЕНТАРИИ

ОБЛАКО ТЕГОВ

ананас бальзамічний соус бисквит блюдо из овсяных хлопьев братство тыквы булочки в мундирі вечеря випічка выпечка выпечка с какао гарбуз горячее блюдо гострий соус диета домашняя выпечка запечена скумбрія запеченная рыба заправка зелений соус как приготовить баранки как приготовить оладьи из овсяных хлопьев как приготовить печенье из овсяных хлопьев как приготовить салат канарський соус картопля картопля варена картопля печена каша квасоля кекс курица курка курка в маринаді куряча печінка куряче філе мультиварка намазанка несладкая выпечка обід овочі овсяные хлопья оладьи пармезан паста пекинской печенье с творогом печінка пиріг по-канарськи правильное питание просто рецепт з фото рецепт українською рогалики салат салат из пекинской капусты свинина селера сир скумбрія сніданок соус суп-пюре сіль тыква фасоль червоний соус шоколад яблука
Цитирование, использование и копирование любых материалов сайта www.chef.com.ua возможно при соблюдении следующих условий! © Chef.com.ua, 2014