Різдвяний сирний штолен

Автор: gutka 26 Декабря 2016
Різдвяний сирний штолен
  Quarkstollen (сирний штолен) - бездріжджовий кекс,  із додаванням кисломолочного сиру, родзинок (бажано різних сортів), цукатів, горішків і прянощів.  Штолени слід випікати наперододні свята, їм потрібно трохи постояти у сухому, прохолодному місці, аби усі аромати відкрилися краще. Це неймовірно смачна традиційна німецька різдвяна випічка!

Ингредиенты

  • борошно пшеничне 240 г.
  • горішки (мигдаль, фундук) 50 г.
  • сир домашній 150 г.
  • розпушувач тіста 1 ч.л.
  • масло вершкове 70+25 г.
  • цукрова пудра 75 г
  • яйце 1 шт.
  • кардамон зелений
  • цукор ванільний 1 ст. л.
  • родзинки світлі 1,5 ст. л.
  • родзинки темні 1,5 ст. л.
  • цукати 50 г
  • дрібка солі
  • ромова есенція пару крапель
  • крім того:
  • цукрова пудра
Родзинки і цукати спочатку потрібно добре вимити і залити на хвилину гарячою водою.
Або родзинки і цукати можна залити ромом/бренді на годинку, а краще на ніч.
Після чого обсушити. У мене із цукатів - крупний кизил, його я порізала меншими шматочками.  
Домашній сир (якщо він грудочками - краще протерти  через сито), змішати із сухофруктами, додати пару крапель ромової есенції (якщо ви попередньо не замочували сухофрукти в алкоголі).

Коробочки кардамону подрібнити в кавомолці з невеликою кількістю цукру до стану пудри. Масло кімнатної температури (70 г.) за допомогою вилки стерти з цукровою пудрою.
  Така пудра неймовірно ароматна і дуже добре ароматизує різдвяну випічку.
До масла з цукром додати яйце,  і продовжуємо збивати до однорідності.
Горішки підсмажити на сухій сковорідці, а коли охолонуть змолоти в кавомолці, не дуже ретельно.
У миску просіяти борошно, додати дрібку солі, розпушувач і подрібнені горішки. Перемішати.
Сирну масу з'єднати з борошном
 і замісити м'яке еластичне тісто.
Далі  тісто, на присипаній борошном дошці, розкатуємо качалкою  в овал товщиною 5 мм. Формуємо батон, ребром долоні робимо на батоні жолобок, як би відокремлюючи третину батона. Загортаємо цю третину на велику частину.
(Форма штолена  символізує загорнутого в пелюшки Христа-немовляти)
Викладаємо його на деко, попередньо застелений пергаментом, і відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів на 40-45 хвилин (краще частіше перевіряти - духовки у всіх різні). Виймаємо з духовки і ще гарячим просочуємо розтопленим маслом (близько 25г.). Потім посипаємо цукровою пудрою, наносячи її досить товстим шаром. В такому стані штоллену даємо час повністю охолонути.
Загортаємо в декілька шарів пергаментного паперу і відправляємо дозрівати щонайменше на дві-три доби або  на 1-2 тижні в прохолодне місце(періодично краще діставати штоллени і посипати новим шаром цукрової пудри).
 Їсти можна і відразу, але дозрілий штоллен має дуже насичений аромат, розсипчасту консистенцію і неймовірний смак!
40

Шеф-повар также рекомендует:

Комментарии

следить за комментариями
konfairy 26 Декабря 2016
# +1

От чого я не можу зрозуміти, так це дозрівання штолена. По-перше, як його не з'їсти в так званому процесі.... Ні, справді, не знаю, шо там з ним робиться, але він виходить дуже смачний. Для мене це справжня рідзвяна випічка, як і наші пряничні хатинки!

gutka 26 Декабря 2016
# 0

Це було для мене найважче, навіть коли він стояв у мене на веранді, я постійно хотіла його з'їсти  . Вчора були діти на обід і ми його розрізали, вже немає ні шматочка.... Дозрівав три доби. Обов'язково спечу, ще на наше Різдво.

richinna 26 Декабря 2016
# 0

Дуже Різдвяно!

gutka 27 Декабря 2016
# 0

дякую)

Oksana_sadova 27 Декабря 2016
# 0

Дійсно Різдвяно і дуже гарно

gutka 27 Декабря 2016
# 0

дякую, Оксана)

Zmeychka 28 Декабря 2016
# 0

Так празднично и аппетитно! Аромат могу себе только представить! У меня бы он точно не вылежал нужное время!

gutka 28 Декабря 2016
# 0

тоді потрібно сформувати два, менших за розміром, один спробувати відразу, а інший сховати 

Zmeychka 28 Декабря 2016
# 0

это точно!

Вы не можете оставлять комментарии. Для этого необходимо авторизоваться или зарегистрироваться.

НОВЫЕ КОММЕНТАРИИ

Цитирование, использование и копирование любых материалов сайта www.chef.com.ua возможно при соблюдении следующих условий! © Chef.com.ua, 2014