Різдвяний сирний штолен

Автор: gutka 26 Декабря 2016
Різдвяний сирний штолен
  Quarkstollen (сирний штолен) - бездріжджовий кекс,  із додаванням кисломолочного сиру, родзинок (бажано різних сортів), цукатів, горішків і прянощів.  Штолени слід випікати наперододні свята, їм потрібно трохи постояти у сухому, прохолодному місці, аби усі аромати відкрилися краще. Це неймовірно смачна традиційна німецька різдвяна випічка!

Ингредиенты

  • борошно пшеничне 240 г.
  • горішки (мигдаль, фундук) 50 г.
  • сир домашній 150 г.
  • розпушувач тіста 1 ч.л.
  • масло вершкове 70+25 г.
  • цукрова пудра 75 г
  • яйце 1 шт.
  • кардамон зелений
  • цукор ванільний 1 ст. л.
  • родзинки світлі 1,5 ст. л.
  • родзинки темні 1,5 ст. л.
  • цукати 50 г
  • дрібка солі
  • ромова есенція пару крапель
  • крім того:
  • цукрова пудра
Родзинки і цукати спочатку потрібно добре вимити і залити на хвилину гарячою водою.
Або родзинки і цукати можна залити ромом/бренді на годинку, а краще на ніч.
Після чого обсушити. У мене із цукатів - крупний кизил, його я порізала меншими шматочками.  
Домашній сир (якщо він грудочками - краще протерти  через сито), змішати із сухофруктами, додати пару крапель ромової есенції (якщо ви попередньо не замочували сухофрукти в алкоголі).

Коробочки кардамону подрібнити в кавомолці з невеликою кількістю цукру до стану пудри. Масло кімнатної температури (70 г.) за допомогою вилки стерти з цукровою пудрою.
  Така пудра неймовірно ароматна і дуже добре ароматизує різдвяну випічку.
До масла з цукром додати яйце,  і продовжуємо збивати до однорідності.
Горішки підсмажити на сухій сковорідці, а коли охолонуть змолоти в кавомолці, не дуже ретельно.
У миску просіяти борошно, додати дрібку солі, розпушувач і подрібнені горішки. Перемішати.
Сирну масу з'єднати з борошном
 і замісити м'яке еластичне тісто.
Далі  тісто, на присипаній борошном дошці, розкатуємо качалкою  в овал товщиною 5 мм. Формуємо батон, ребром долоні робимо на батоні жолобок, як би відокремлюючи третину батона. Загортаємо цю третину на велику частину.
(Форма штолена  символізує загорнутого в пелюшки Христа-немовляти)
Викладаємо його на деко, попередньо застелений пергаментом, і відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів на 40-45 хвилин (краще частіше перевіряти - духовки у всіх різні). Виймаємо з духовки і ще гарячим просочуємо розтопленим маслом (близько 25г.). Потім посипаємо цукровою пудрою, наносячи її досить товстим шаром. В такому стані штоллену даємо час повністю охолонути.
Загортаємо в декілька шарів пергаментного паперу і відправляємо дозрівати щонайменше на дві-три доби або  на 1-2 тижні в прохолодне місце(періодично краще діставати штоллени і посипати новим шаром цукрової пудри).
 Їсти можна і відразу, але дозрілий штоллен має дуже насичений аромат, розсипчасту консистенцію і неймовірний смак!
40

Шеф-повар также рекомендует:

Комментарии

следить за комментариями
konfairy 26 Декабря 2016
# +1

От чого я не можу зрозуміти, так це дозрівання штолена. По-перше, як його не з'їсти в так званому процесі.... Ні, справді, не знаю, шо там з ним робиться, але він виходить дуже смачний. Для мене це справжня рідзвяна випічка, як і наші пряничні хатинки!

gutka 26 Декабря 2016
# 0

Це було для мене найважче, навіть коли він стояв у мене на веранді, я постійно хотіла його з'їсти  . Вчора були діти на обід і ми його розрізали, вже немає ні шматочка.... Дозрівав три доби. Обов'язково спечу, ще на наше Різдво.

richinna 26 Декабря 2016
# 0

Дуже Різдвяно!

gutka 27 Декабря 2016
# 0

дякую)

Oksana_sadova 27 Декабря 2016
# 0

Дійсно Різдвяно і дуже гарно

gutka 27 Декабря 2016
# 0

дякую, Оксана)

Zmeychka 28 Декабря 2016
# 0

Так празднично и аппетитно! Аромат могу себе только представить! У меня бы он точно не вылежал нужное время!

gutka 28 Декабря 2016
# 0

тоді потрібно сформувати два, менших за розміром, один спробувати відразу, а інший сховати 

Zmeychka 28 Декабря 2016
# 0

это точно!

Вы не можете оставлять комментарии. Для этого необходимо авторизоваться или зарегистрироваться.

НОВЫЕ КОММЕНТАРИИ

ОБЛАКО ТЕГОВ

блюда из курицы быстрое блюдо быстрые пирожки выпечка выпечка без теста говядина в собственном соку диетический рецепт египетська кухня еда проста завтрак закуска запеканка запеканка из кабачков запіканка зелені помідори кабачки как приготовить как приготовить запеканку как приготовить мясо капуста картопля картофель картофельная запеканка каша консервація котлеты крабовые палочки курица лавш ленивые пирожки морква мясо в собственном соку овочі овощи с мясом отбивные паста пирог пироги пироги с ягодами пирожки пирожки из хлеба помидоры простой рецепт піта рататуй-13 рататуй13 рецепт з фото рецепт запеканки из кабачков рецепт приготовления мяса рецепт українською рубленные котлеты руе рулет рулет из лаваша с вишней с малиной с ягодами салат свинина сладкое сніданок сосиски сыр творог торт торт без выпечки тыква ужин черрі чеснок
Цитирование, использование и копирование любых материалов сайта www.chef.com.ua возможно при соблюдении следующих условий! © Chef.com.ua, 2014