Бабусині пиріжки

Автор: Меланка 13 Декабря 2013
Бабусині пиріжки

 

Перш за все дуже хочу подякувати організаторам конкурса - чесно кажучи, я людина зовсім не азартна і участі у ньому брати якось не збиралась. Та й по іноземним кухням зовсім не знаюся...   А тут, коли мова пішла про нашу рідну традиційну українську кухню, у голові виникло скільки... ні, не ідей, а ... спогадів.... Так, саме спогадів. Спогадів з дитинства. Щоліта батьки відвозили нас з братом у село до бабусі (ми називали її тільки так)... Не буду про сумне - бабуся у мене була сама чудова на світі і буду згадувати тільки все все найкраще... Отже, ціле літо бабуся годувала нас усілякими "добрениками". От і досі відчуваю смак того найсмачнішого у світі борщу, гречаної каші з шкварочками та "молошного" кисілю на десерт! А який смачний хліб у печі вона пекла!!! Та коли прийшов час виринути зі своїх спогадів, то я зрозуміла, що найбільше мені хочеться бабусиних пиріжків - з горохом, а ще з квасолею і, мабуть, з цукровим буряком. Пухкеньких, рум"яних і дуже-дуже смачних... Адже вони з дитинства...  

Отже, саме спогади спонукнули мене сьогодні повернутися у дитинство та знову спробувати його на смак... 

Відразу хочу зазначити, що моя пам"ять не зберегла бабусиного рецепта приготування тіста на пиріжки - так що я скористаюся своїм не раз перевіреним і надійним. А от що стосується начинок, то тут, здається, мені вдалося відтворити і сам процес їх приготування, і, що найголовніше, їх надзвичайні смакові якості. Адже у приготуванні начинок, а також у процесі ліплення самих пиріжків я тоді вже приймала активну участь.  

Отже, для тіста мені знадобилося:

  • 2 ч.л. сухих дріжджів
  • 1 ст.л. цукру
  • 50 мл теплої води
  • 1,5 ст. сироватки
  • 2 ст.л. сметани
  • 1 яйце
  • 1 ст.л. олії
  • морська сіль за смаком
  • борошна - скільки візьме тісто

Із дріжджів, цукру, води та 2 ст.л.борошна зробити опару. Через 20 хвилин, коли вона підійде, додати яйце, сметану, олію та сироватку. Посолити за смаком. Потрохи додавати борошно та замісити тісто. Відставити у тепле місце хвилин на 40 та накрити рушничком.

Забула зазначити, що потрібні нам для начинок горох та квасолю потрібно підготувати з вечора - промити та залити водою на ніч (в окремому посуді).

Для приготування начинки з гороху нам потрібно:

  • 1 склянка гороху
  • 1 цибулина
  • олія для смаження
  • щіпка морської солі 
  • кмин для посипки

Горох ще раз ретельно промити, відкинути на друшляк та добре просушити на розігрітій сковороді. Готувати, ретельно помішуючи, на середньому вогні.

Можна підливати потрохи олії, але небагато. Посолити. Щоб перевірити на готовність горох потрібно періодично куштувати - він повинен бути хрусткий, але не твердий. Хвилин за 10 до кінця приготування додати до гороху дрібно порізану цибулину та перемішати.

Начинка готова.

Для приготування начинки з квасолі необхідно:

  • 1 склянка квасолі
  • 2 ст.л. цукру (за бажанням можна і більше)
  • щіпка морської солі
  • 50 г родзинок
  • насіння льону для посипки

Квасолю відварити до готовності та розім"яти у пюре. Додати цукор та родзинки і перемішати.

Ця начинка також готова. Хоч і не дуже апетитна на вигляд, але дуже смачна. 

Для приготування третьої начинки потрібно:

  • 2 невеличких цукрових буряки
  • грону калини
  • 1 ст.л. цукру
  • 1 ст.л. маку + для посипки

Цукровий буряк ретельно вимити, почистити та натерти на тертушку з великими отворами.

Викласти все у сковороду та тушкувати на протязі 30 хвилин, постійно помішуючи, на тихому вогні. Буряк спочатку стане прозорим, а потім почне темніти і стане наче карамельним.

Калину помити, а потім обірвати ягоди з грони.

З"єднати буряк з калиною, додати цукор та мак, перемішати. 

Тепер можна починати ліпити пиріжки. Як і у дитинстві, я вирішила для кожної начинки обрати окрему форму пиріжка, адже так значно смачніше. 

Спочатку ліпимо пиріжки з горохом, потім з квасолею, в кінці - з буряком. 

Перед тим, як заліплювати пиріжки з буряком, на начинку я насипала ще по півчайної ложки цукру, а зверху - щіпку крохмалю (щоб не витікали).

Викласти пиріжки на деко, змащене олією. Залишити їх хвилин на 10, щоб підійшли, а потім змастити збитим яйцем та посипати посипкою (з горохом - кмином, з квасолею - насінням льону, з буряком - маком).

Бабуся, звичайно, пекла свої пиріжки у печі. Ну а ми, як водиться, - у духовці. У мене на випікання кожної партії пішло десь хвилин по 30.

  Ось така в мене була ностальгія та подорож у дитинство. Дякую, бабусю!...

 

165

Шеф-повар также рекомендует:

Комментарии

следить за комментариями
forum 14 Декабря 2013
# +1

Кто бы не победил в этом конкурсе.. Лично для меня победитель Вы!.. Простое, человеческое Вам СПАСИБО! 

Меланка 15 Декабря 2013
# +1

Я Вам очень благодарна и признательна за такие слова... Очень!

richinna 14 Декабря 2013
# +1


Ніколи не бачила,щоб так готували горох!
Ніколи не готувала квасолю з родзинками!
Ніколи не чула про начинку з цукрового буряка!
Згідна з Юрою!

Меланка 15 Декабря 2013
# 0

Спасибо большое 

julinka 14 Декабря 2013
# 0

о таких пирожках даже не слышала

Меланка 15 Декабря 2013
# 0

в наше время они просто не распространены 

Marsella 16 Декабря 2013
# 0

Преклоняюсь, перед бабусеньками, которые так готвоили! Спасибо им за их рецепты, и спасибо автору, что так красиво и вкусно передали ии приготовили! От меня +100. Согласна с Юрием, за такой рецепт, Вы — победитель.

Меланка 18 Декабря 2013
# +2

Мне ОЧЕНЬ приятно, что мои десткие воспоминания столь высоко оценены  Спасибо Вам! 

Zmeychka 16 Декабря 2013
# +1

Из всех рецептов конкурса именно этот стал для меня открытием! Я и предположить не могла, что такие начинки можно для пирожков готовить! 

Полностью поддерживаю Инну и Юру!!!

Меланка 18 Декабря 2013
# 0

Кроме того, эти начинки очень вкусные  Благодарю Вас! 

Люсьен 22 Декабря 2013
# 0

Меланка, Ви просто молодець!!! А солодку начинку з квасолі я знаю Мої родичі на Житомирщині пиріжки з квасолевої начинки роблять. Тільки до квасолі вони додають не родзинки, а запарений, товчений мак і цукор. Молочний кисіль теж готували мені в дитинстві на Хмельниччині Кращого десерту тоді для мене не було...    

Меланка 23 Декабря 2013
# +1

Дякую на доброму слові!  Варіацій подібних начинок раніше, я вневнена, було дуже багато. Добре, коли їх дехто згадує, експериментує та втілює в життя!

Вы не можете оставлять комментарии. Для этого необходимо авторизоваться или зарегистрироваться.

НОВЫЕ КОММЕНТАРИИ

ОБЛАКО ТЕГОВ

баклажаны баклажаны с сыром баклажаны с фаршем баклажаны с фаршем в духовке блюда из курицы блюда из свеклы буряк видео видео рецепт видео рецепты видеорецепт вкусно грибы жареная картошка жареные баклажаны жареные кабачки завтрак закуска запеканка запеканка из кабачков запеканка из куриной печени из кабачков из свеклы кабачек кабачки кабачки в духовке кабачки под сыром кабачки рецепты кабачковая запеканка кабачок капуста картофельная лепешка картошка котлеты куриная грудка куриная печень куриное филе курица курка лаваш молодая капуста овочі огурцы омлет омлет с кабачками печень помидоры редис рецепт рецепты из свеклы рулет из лаваша рулет из лаваша с сыром рыба салат салат из буряка салат из свеклы салат со свеклой свекла сендвич синие суп сэндвич сэндвич с яйцами твердый сыр тыква хот дог хот-дог чиабатта шампиньоны яичница

ПРАЗДНИЧНЫЕ БЛЮДА

Цитирование, использование и копирование любых материалов сайта www.chef.com.ua возможно при соблюдении следующих условий! © Chef.com.ua, 2014