Чорниця (заготовки на зиму) / Черника

Автор: richinna 23 Июля 2016
Чорниця (заготовки на зиму) / Черника
Хороший зір-це чорниця!!!
У чорниці міститься багато елементів: вуглеводи, калій, магній і фосфор. Не варто забувати і про органічні кислоти, залізо, мідь і інші мінеральні речовини. Пантотенова кислота, яка сприяє кращому обміну речовин, також міститься в чорниці, як і всілякі вітаміни: А, С, В1, B6, вітамін РР. 

Чорниця це відмінний антисептик і антибіотик від природи. При лікуванні кашлю або горла застосовують чорницю, вона допомагає завдяки своїм корисним властивостям. Застосовують як самі ягоди, так і відвар з листя.
Шлунково-кишковий тракт також вилікує все та ж чорниця. Захворювання шлунка, коліти лікують і соком і відваром, ягодами як свіжими, так і сушеними. Цікаво, що запори лікуються свіжими ягодами чорниці, а діарея - сушеними.
Головний плюс цієї ягоди - це антиоксиданти. Вони на клітинному рівні впливають на недоброякісні пухлини, не даючи причин для виникнення, тобто представляють собою гарну профілактику. Антоціанинами називають чорничні антиоксиданти, які ефективно показують себе при профілактиці ракових захворювань. 
При зниженні ваги зверніть увагу на цю ягоду. Тут все, що потрібно організму: вуглеводи, білки, клітковина і, відповідно, мало калорій.
Підшлункова залоза - це той важливий орган, що перешкоджає розвитку цукрового діабету. Вчені з'ясували, що чорниця - відмінний засіб для ізлечіванія цієї хвороби. Але не тільки самі ягоди, а й листя.

Чорницю можна зберігати багатьма способами. 
Я розкажу про різні варианти зберіганння чорниці та дещо з них покажу. 
Щоб зберігти чорницю свіжою до одного місяця в холодильнику, її потрібно перебрати від пом'ятих та спорчених ягід,листя і т.д. Чорниця має бути свіжозірваною та сухою. ЇЇ не потрібно мити!!! 
Скласти чорницю в суху чисту банку або контейнер та щільно закрити кришкою через пергамент. Зберігати чорницю в холодильнику. Перед вживанням помити. 
Добре смакує свіжа чорниця зі сметаною та цукром або просто з медом.
Також чорницю можна заморозити цілою або висушити в сушарці. Сушену чорницю приміняють при діареї, додають до вітамінного чаю або запарюють в термосі,як шипшину. 

Для того щоб заморозити чорницю цілою,її не потрібно мити,а розкласти в один шар у форму на пергамент (з металом їй краще не контактувати) або силіконову форму та поставити в морозильну камеру. Через добу заморожену чорницю скласти в ємність або пакети. 
Можна морозити і помиту чорницю, але тоді її шкірочка стане більш жорсткою після розморожування.
Також свіжу чорницю можна зберігати перебитою цукром. Якщо зберігати в морозильній камері то потрібно взяти чорниці з цукром 1:1, якщо в холодильнику чи погрибі,то: 1 кг чорниці на 2 кг цукру,інакше чорниця заграє!
Ще можна закрутити чорницю зваривши з неї 5-ти хвилинне варення. Вареня добре смакує з морозивом,млинцями тощо. 
Пересипати чорницю цукром 1:1(1,5), та залишити на ніч в холодильнику, дати покипіти 5 хвилин, розлити по стерилізованим банкам та закрутити.  
Тим хто немає можливості заготовити свіжу морожену чорницю на зиму, може приготувати чорничний оцет, за принципом приготування малинового домашнього оцту. Який збереже усі вітаміни та корисні речовини чорниці. Чорничний оцет можна додавати у будь які страви.
Смачного!
25

Шеф-повар также рекомендует:

Комментарии

следить за комментариями
konfairy 23 Июля 2016
# 0

Какая же ты умничка — просто энциклопедия по чернике! Люблю чернику и всё с ней! Не останавливает даже чёрный язык. В моих черновиках висит начало пирога с черникой(мне очень стыдно) А свежую чернику в детстве бабушка уже весной приносила. Засыпала сухую в бутылки и так сохраняла в погребе. Но у нас она не долежит так долго

lakshmi 23 Июля 2016
# 0

Черника, классная вещь, в детстве мы с бабушкой ездили в Ровенскую область и собирали её там в лесу. Сейчас у нас только на рынке можно купить чернику, она привозная и её мыть нужно, неизвестно кто и как её собирал

richinna 24 Июля 2016
# 0

Собирать чернику нужно руками в солнечную сухую погоду и лучше после обеда! Чесно говоря очень изнурительный труд,как мне показалось в детстве Ясно,что сейчас собирают чернику на продажу специальными щетками,которые снимают с куста не только ягоды но и листья, некоторые кусты после этой процедуры  даже погибают. Жаль,но... листья черники тоже очень полезны. 

konfairy 24 Июля 2016
# 0

Иннуш, я смородину с сахаром делаю 1: 1,5 + 2 см насыпаю в банки поверх пюре. Черника требует больше? Или ты и смородину делаешь 1:2 ?

richinna 24 Июля 2016
# 0

Жень,я смородину не делаю,мне мама делает смородину и малину, но про такой способ знаю, думаю что выйдет на тоже,если сверху насыпать))) черника капризная в этом случае,лучше не рисковать!

Rina 24 Июля 2016
# +1

Це така смакота. Років 5 назад, була в Івано-Франківській області і збирала чорницю.

Так, це кропітлива праця, але воно того варте)

Ксюша 25 Июля 2016
# 0

А мы решили хранить чернику внутри себя ! Черника с медом это так вкусно 

konfairy 25 Июля 2016
# 0

О, мы тоже  - самое надежное хранение! Мы ещё землянику лесную так храним! ...Да, и много чего...

lakshmi 25 Июля 2016
# 0

Надо наведаться на рынок, посмотреть есть ли у нас черника. Я месяц дома сижу, травму получила, что мне принесут, то и готовлю)) Уже потихоньку стала выходить, проедусь на завтра. Её бы и правда свеженькой покушать.

richinna 25 Июля 2016
# 0

да,хоть бы успеть наесться

richinna 25 Июля 2016
# 0

Ксюша 27 Июля 2016
# 0

richinna 25 Июля 2016
# 0

Ой,мне бы эту фоточку... да на заглавную!

Ксюша 27 Июля 2016
# 0

Легко  

richinna 27 Июля 2016
# 0

Дякую!

Вы не можете оставлять комментарии. Для этого необходимо авторизоваться или зарегистрироваться.

НОВЫЕ КОММЕНТАРИИ

ОБЛАКО ТЕГОВ

баклажаны баклажаны с сыром баклажаны с фаршем баклажаны с фаршем в духовке блюда из курицы блюда из свеклы буряк видео видео рецепт видео рецепты видеорецепт вкусно грибы жареная картошка жареные баклажаны жареные кабачки завтрак закуска запеканка запеканка из кабачков запеканка из куриной печени из кабачков из свеклы кабачек кабачки кабачки в духовке кабачки под сыром кабачки рецепты кабачковая запеканка кабачок капуста картофельная лепешка картошка котлеты куриная грудка куриная печень куриное филе курица курка лаваш молодая капуста овочі огурцы омлет омлет с кабачками печень помидоры редис рецепт рецепты из свеклы рулет из лаваша рулет из лаваша с сыром рыба салат салат из буряка салат из свеклы салат со свеклой свекла сендвич синие суп сэндвич сэндвич с яйцами твердый сыр тыква хот дог хот-дог чиабатта шампиньоны яичница

ПРАЗДНИЧНЫЕ БЛЮДА

Цитирование, использование и копирование любых материалов сайта www.chef.com.ua возможно при соблюдении следующих условий! © Chef.com.ua, 2014